Razgovor s povodom

Pametna guja u matematici

Adam Alković

Ponosni smo na našega učitelja Adama Alkovića koji je u mirovini od 2012. godine jer je i dalje ostao aktivan i trajno posvećen svome zvanju. Učitelj Adam Alković dao je  ideju za izradu web aplikacije Pametna guja  koja učenicima pomaže u učenju i vježbanju osnovnih računskih operacija. Ideja aplikacije temelji se na metodama koje je u školi, u razrednoj nastavi koristio učitelj. U jeku online nastave aplikacija je postavljena na internet te je bila od velike pomoći učenicima. To je bio povod za naš razgovor koji prenosimo u cijelosti.

Recite nam nešto o sebi. Kakvo vam je bilo djetinjstvo, školovanje, obitelj, hobiji…
Osnovnu školu pohađao sam u Vranovcima. To je bilo poslije Drugog svjetskog rata… vrijeme siromaštva i neimaštine. Roditelji su mi se bavili poljoprivredom i često smo im u tome pomagali. U školi sam postizao prosječan uspjeh. Poslije osnovne škole završio sam Pedagošku gimnaziju i Pedagošku akademiju te postao učitelj razredne nastave.
Sjećam se… mi  dječaci voljeli smo nogomet. Koristili smo svaku priliku da ga igramo i s nestrpljenjem smo očekivali kada ćemo završiti osnovnu školu da se možemo registrirati i igrati u juniorskoj momčadi našeg Nogometnog kluba Bratstvo iz Vranovaca.
Sve godine rada proveo sam u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ Slavonski Brod. Bio sam poznat po tome da točno po rasporedu sati izvodim učenike na nastavu tjelesne kulture. Budući da sam volio nogomet, na nastavi tjelesne kulture nastojao sam dječake poučiti osnovama nogometa. Oni su to rado prihvaćali i uspješno usvajali osnove. Kada su polazili četvrti razred, ravnopravno su igrali utakmice s učenicima sedmih i osmih razreda. Ponekad su znali i pobijediti.

Naslovnica web aplikacije Pametna guja

Koliko vam je trebalo vremena za realizaciju ove aplikacije?  Jeste li imali pomoć?
Realizacija aplikacije može se gledati u dva odvojena vremenska perioda: duži (od nastanka ideje do početka programiranja) te kraći (razrada i programiranje). Naime, nakon početne ideje te njezina predstavljanja mojemu sinu koji je programer i samoga početka na radu prošlo je nekoliko godina. Neke konkretne razloge za to nije jednostavno dokučiti ili opisati, ali manje-više, uvijek je bilo nekog drugog posla i rad na projektu nikako nije počinjao. A sama razrada za primjenu u računalnom programu, crtanje, programiranje i ostali detalji bili su riješeni otprilike u malo više od mjesec dana.

U čemu je bit vaše aplikacije? Opišite nam je. Kome je namijenjena?
Aplikacija Pametna guja https://pametnaguja.hr namijenjena je učenicima prvog i drugog razreda za svladavanje osnovnih računskih radnji – zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje. Normalno je da se njome mogu koristiti i učenici i u trećem i četvrtom razredu.
Korisnik u aplikaciji upisuje rezultat računske operacije na osnovu odabranih brojeva. U slučaju upisanog netočnog rezultata, korisnik ponovo može upisati rezultat, ali ovaj put aplikacija nudi pomoć raspisujući zadatak u proširenom obliku.
Budući da je u razredu nekada bilo puno učenika, bilo je potrebno osmisliti način na koji će se brže i uspješnije usvajati znanje. Odlučio sam da tablicu množenja i dijeljena vježbamo na ploči. Za tablicu množenja napisao sam brojeve od 0 do 10, po slučajnom redoslijedu. Učenici nisu izgovarali faktore nego samo umnoške koji se odnose na zadani broj po rasporedu. Isto smo radili i za tablicu dijeljenja. Napisao sam višekratnike koji se odnose na zadani broj s kojim se želi dijeliti. Opet učenik nije izgovarao djeljenike i djelitelje, nego samo količnik. Učenici su brzo shvatili bit postupka i nastojali su tako i učiti. Tijekom prvog polugodišta svladali su tablicu množenja i dijeljenja pa bi  u drugom polugodištu bilo jednostavnije i lakše   obrađivanje pismenih radnji množenja i dijeljenja.
Normalno je da neki učenici brže, a neki sporije svladavaju gradivo. Da bi ih motivirao, uveo sam mjerenje vremena potrebnog da bi se izgovorili zadani umnošci ili količnici. Neki su učenici uspjeli izgovoriti zadane umnoške za samo osam sekundi. Tu sam uspio motivirati učenike da uvijek pokušavaju biti bolji od drugih jer su cijelu priču oko učenja shvatili kao natjecanje, a što mi je i bio cilj.

U slučaju pogrešnog rezultata pomoć je odmah dostupna

Naziv aplikacije je duhovit. Kako ste ga smislili? Zašto Pametna guja?
Naziv aplikacije nastao je usput tijekom njezina razvoja. U početku smo projekt radno nazvali Zbrajalica. Međutim, kako u aplikaciji osim zbrajanja obrađujemo i ostale osnovne računske radnje, naziv Zbrajalica nije nam se činio idealnim. Uslijed raznih pokušaja i promašaja traženja pravoga imena u nekom smo trenutku uzeli riječ zbrojiti i preveli je na engleski jezik. Dobili smo riječ add koja nas je trenutno asocirala na riječ adder i TV seriju s kraja 80-ih Black Adder (u prijevodu Crna guja) u kojoj je briljirao popularni britanski glumac Rowan Atkinson (Mr. Bean).
Naša guja nije mogla biti crna, već smo je pokušali oplemeniti pridjevom koji bi imao neku jaču poveznicu s onim što sama aplikacija radi. Učinilo nam se da je riječ pametna odličan izbor te da je Pametna guja zvučan i pamtljiv naziv. A i ocrtava naš cilj, približavanje znanja najmlađima i pokušaj da pamet bude cjenjenija u društvu.

Imate li spoznaja koliko se koristi vaša aplikacija? Kakve su povratne informacije?
U ovih nekoliko mjeseci od kako aplikacija postoji pratimo povratne informacije te možemo reći sljedeće:
Prihvaćeni smo od djece (korisnici koji dođu na aplikaciju, u pravilu se prilično dugo na aplikaciji i zadržavaju).
Prihvaćeni smo od roditelja (veliki postotak posjetitelja koristi aplikaciju zbog svoje djece – može se vidjeti po LIKE-ovima na društvenim mrežama te dijeljenju linka Pametne guje na Viberu, WhatsAppu i sličnim aplikacijama za dopisivanje.
Prihvaćeni smo od učitelja (odmah na početku dobili smo pohvale i od učitelja, direktno i putem Facebooka)
Prihvaćeni smo i od vrha piramide obrazovnog sustava Republike Hrvatske (dobili smo i pohvalu ljudi u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske). Pametna guja im se svidjela te su zbog toga o projektu objavili članak na njihovu portalu Škola za život https://skolazazivot.hr/pametna-guja-ucenje-i-vjezbanje-osnovnih-racunskih-operacija/.

Pametna guja na web stranicama Škole za život

Imate li financijsku korist od ove aplikacije?
Konkretni odgovor na postavljeno pitanje bio bi da trenutno financijske koristi nema. Možda se čak može reći i suprotno, postoje samo gubici i ulaganje u razvoj. Ipak, u tome ne vidimo problem jer je cilj izgraditi projekt dugoročno i na zdravim temeljima, a financijska korist može doći kao posljedica dobroga projekta.

Ako se Pametna guja svidi i vašim čitateljima, svakako bismo ih zamolili da nam dodijele pokoji lajk na Facebook stranici Pametna guja facebook.com/pametnaguja.hr i Youtube kanalu Pametna guja youtube.com/channel/UCG0wyuorjKTPf7PsFjFarDw.

Već ste dugo u mirovini. Kako provodite svoje umirovljeničke dane? Je li vam dosadno? Kakva su vam sjećanja na našu školu?
U mirovini sam osam godina. Čini mi se da umirovljenički dani prolaze puno brže nego dani kad sam radio. Nije mi nikada dosadno. Svaki dan mi je nečim ispunjen. Imam vrt i voćnjak gdje provodim dosta vremena. Poslije toga se pronađe neka dobra knjiga. Dok sam radio u školi sa svim sam se učiteljima  slagao. Isto tako nisam imao problema niti s učenicima ni njihovim roditeljima. Kada učenik dođe u prvi razred, nastojao sam da od prvog dana shvati svoju ulogu i ulogu svoga učitelja koja je svaki dan bila ista i nikad se nije mijenjala. Škola Ivan Goran Kovačić mi je ostala u lijepoj uspomeni.

Što biste poručili učiteljima i učenicima danas?
Sada je nastupilo neko novo vrijeme. Novi su zadatci i izazovi pred učiteljima i učenicima. Zato mi je sada teško slati neku veliku razumsku poruku. Mislim da je u svakoj školi važno da se poštuje autoritet učitelja i da učenici i roditelji uvažavaju taj autoritet.

Ana Zekušić