Finale Lige nacija

Hrvatska u finalu protiv Španjolske

Mogu reći da sam pravi sretnik jer sam bio na finalu Lige nacija 18. 6. 2023. Kada je Hrvatska prošla u finale, nakon pobjede nizozemske reprezentacija, čekao sam samo koga će dobiti za protivnika. Bila je to Španjolska. Moji su roditelji  u zadnji tren uspjeli kupiti karte za utakmicu i tako je počela naša avantura u Rotterdamu.

Nakon duge i zamorne vožnje automobilom,  stigli smo u Rotterdam dan prije finalna utakmice. Već smo tada u gradu vidjeli velike skupine hrvatskih navijača obučenih u kockaste dresove, ali to nas nije moglo pripremiti na ono što smo doživjeli u nedjelju. Čak šest sati prije finala navijači su se počeli okupljati na trgu kod gradske vijećnice. Bilo nas je na tisuće. Pjevali smo i navijali, a neki su palili i baklje. Na sreću, nitko nije ozlijeđen. Bilo je starih, mladih i puno djece, mojih vršnjaka. Tada smo kao skupina od nekoliko tisuća navijača krenuli pješke putem (mislim da je bilo oko pet kilometara) do stadiona De Kuip u Rotterdamu. Cijelim putem se pjevalo, a zaustavili smo i promet. Svi su izišli na balkone i prozore gledali nas i snimali. Puno ljudi nam je pljeskalo. Bili smo ponosni na svoju Hrvatsku. Španjolaca je bilo puno manje nego nas, ali i oni su pjevali svoje navijačke pjesme. Kada sam došao na stadion, tamo sam tek shvatio koliko nas je bilo na okupu. Osjećaj i atmosfera su bili neopisivi, no rezultat na kraju nije bio u korist hrvatske reprezentacije. Hrvatska je pokušala igrati kontru i probiti španjolsku obranu, ali Španjolska se nije dala. Na kraju je nakon produžetaka sve palo na penale i Španjolska je dala jedan gol više. Naši Vatreni dali su sve od sebe i mi smo bili na stadionu za njih u pobjedi i u porazu.

Povratak kući  bio je još naporniji jer smo svi bili umorni od dva naporna adrenalinska dana. Još dugo sam u glavi vrtio slike Roterdama, utakmice, navijača. Nikada neću zaboraviti taj odlazak na utakmicu i to navijačko uzbuđenje. Ne znam hoću li ikada više doživjeti nešto tako uzbudljivo. Osjećao sam neopisivu ljubav prema svojoj Hrvatskoj i sretan sam što imamo reprezentaciju koja nas dostojno predstavlja.

Matej Janković