Državno natjecanje u Čakovcu

Volimo čitanje, Volimo London

Državno natjecanje nacionalnoga projekta Čitanjem do zvijezda održano je 5. svibnja 2023. u Čakovcu u kojemu se tom prigodom okupilo više od 350 sudionika iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja: Slovenije, Mađarske i Srbije. Mi smo se natjecali u dvjema kategorijama: kvizu znanja i kreativnome uratku . Ekipu škole u kvizu znanja činili su učenici 8.b razreda: Ema Krajinović , David Penić i Lea Meiksner, a Lea se natjecala i u kategoriji kreativnoga uratka sa svojim plakatom.

Na državno natjecanje krenuli smo zajedno s mentoricama Marijom Matić i Blankom Rajšić čak u 5:45 ispred škole. Bili smo malo pospani, ali veoma uzbuđeni. Usput smo svratili u Novu Gradišku i Cernik kako bismo pokupili ekipe Osnovne škole Mato Lovrak i Osnovne škole „Matija Gubec“. Nakon što su nam se pridružile te dvije ekipe, naš mali autobus vidno je oživio.

Srednja škola Čakovec

Put je bio zanimljiv i prošao je brzo. Proveli smo ga u zabavnome razgovoru, ali dio vremena iskoristili smo za ponavljanje gradiva. Oko 9:30 stigli smo u Čakovec. Prvo smo prijavili svoj dolazak, a onda smo se smjestili na balkon u velikoj polukružnoj dvorani Srednje škole Čakovec gdje je za sve sudionike održano svečano otvaranje natjecanja. Sve je počelo pjevanjem Lijepe naše, a onda smo čuli zanimljive izvedbe maloga zbora i nekoliko talentiranih pojedinaca na klaviru i violini.

Nakon svečanoga dijela slijedio je radni dio natjecanja. Krenuli smo prema III. Osnovnoj školi Čakovec u kojoj se održavalo natjecanje u znanju za učenike osnovnih škola. Tamo smo dobili kratke upute za pisanje testa i kodove za svaki tim. Naš tim imamo je kodno ime KOČIJAŠ. Imali smo dovoljno vremena za pisanje testa pa smo mogli mirno rješavati zadatke.

Naši učenici tijekom razgledavanja Staroga grada

Kad smo završili s rješavanjem testa, otišli smo u obilazak Čakovca. Posebno nas je zanimao Stari grad Čakovec jer se on spominje kao mjesto radnje u jednoj od zadanih knjiga projekta – Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva Miroslava Mikulana. Prošetali smo Starim gradom i prekrasnim parkom koji ga okružuje te pojeli ukusni sladoled u središtu grada. Bili smo veoma uzbuđeni što smo šetali stazama glavnih likova Mikulanovih knjiga.

Plakat Lee Meiksner

Nažalost, morali smo ubrzo krenuti prema Srednjoj školi Čakovec u kojoj su se održavale prezentacije kreativnih uradaka, plakata učenika osnovnih škola. Naša učenica Lea Meiksner posljednja je prezentirala svoj plakat. Prezentacija je prošla dobro, a na pitanje članova povjerenstva u kojem bi vremenu najviše voljela živjeti Lea je dala duhoviti odgovor – u prošlom jer tada ne bi bilo e dnevnika.

Naši učenici u društvu književnika Miroslava Mikulana i njegova ljubimca Princa

Nakon što su sva natjecanja završila otišli smo na ručak u restoran Srednje škole Čakovec. Bili smo jako zadovoljni kad su nam bili ponuđeni pohanci i prženi krumpirići. Nakon ručka čekalo nas je još uzbuđenja. Prvo susret s književnikom Miroslavom Mikulanom i njegovim ljubimcem pekinezerom i na kraju objavljivanje rezultata natjecanja. Književni susret prošao je u trenu. Djeca su književniku postavljala mnoga pitanja, a većina ih je bila vezana za njegova ljubimca.

Na kraju su objavljeni rezultati. U kvizu znanja osvojili smo šesto mjesto, a Lea je u kategoriji kreativnoga uratka osvojila deseto mjesto. Svi u ekipi, i učenici i mentorice, mislimo da je to odličan rezultat jer se natjecalo čak 38 osnovnih škola.

Zadovoljni i pomalo umorni krenuli smo kući. Bio je to izlet i događaj za pamćenje.

Lea Meiksner