Djevojčica koja krši stereotipe

Nogomet je moja ljubav

Maja (stoji treća slijeva) sa svojom nogometnom ekipom

Kada sam krenula u školu, počela sam igrati nogomet s dječacima na igralištu. Tako mi je nogomet prirastao srcu. Sve češće sam igrala i učila i napredovala. Oko devete godine počela sam razmišljati o treniranju nogometa te sam neprestano nagovarala roditelje da popuste mojoj želji. Poslije jedanaestoga rođendana želja mi se ostvarila. Tata me odveo u trgovinu i kupio mi kopačke! Bile su bijele boje i marke Predator. Sjajile su se kao dvije zvijezde! Naravno, kada sam ih obula, osjećaj je bio čudan jer  prvi put sam hodala na čepovima. Osim kopački nabavila sam kostobrane, štucne, sportske hlačice i bijelu majicu. Taj sam dan otišla i na prvi trening. Jako  mi se svidjelo. Prvo smo počeli trenirati  na stadionu u Brodskom Varošu, a sad tijekom jeseni i zime treniramo u dvorani, u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Naselju Andrije Hebranga.

Maja Zirdum

Naravno, bilo je zlih jezika i iščuđavanja, ali u takvim trenutcima uz mene je stajala moja obitelj i vjerni prijatelji koji su mi pomogli da prođem početne teške trenutke. I danas sam uporna, redovito odlazim na treninge u školi nogometa Legen. Moj je trener Berislav Baričević. Svaki vikend imamo utakmice. Igramo sa svim klubovima iz Slavonskoga Broda i obližnjih sela. U mojoj ekipi nema djevojčica, samo su dječaci, moji vršnjaci.  U  drugim ekipama nađe se pokoja djevojčica.  Moja pozicija je veznjak (igrač u veznom redu) jer sam brza i okretna s loptom, ali ponekad sam i stoper jer znam zadržati dugo loptu. Moj je najdraži igrač i veliki uzor Mohamed Salah. On igra i za moj najdraži klub Liverpool. Kad odrastem, želim biti uspješna baš kao on.

Jako je važno da rano shvatiš što želiš i da ti nitko ne može odrediti što možeš ili ne možeš. Jer ti možeš sve! Što više slušaš takve ljude, to više patiš. Zato pozivam sve djevojčice, djevojke, koje vole nogomet da mi se pridruže u školi nogometa Legen i da se zabavljamo zajedno. Svi smo stvoreni za nešto posebno, samo moramo otkriti što je to.

Maja Zirdum