4. državni kviz o životu i djelu Dragutina Tadijanovića

U spomen na barda hrvatske književnosti

Marta Malinar, Mia Mara Hrkač, Hrvoje Štivić i Juraj Janković

U Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića Slavonski Brod održan je 8. studenoga 2019.  četvrti državni Književno-zabavni kviz o životu i djelu Dragutina Tadijanovića. Našu školu predstavljali su učenici 8.a razreda: Mia Mara Hrkač, Marta Malinar, Juraj Janković i Hrvoje Štivić. Naravno, prije samoga natjecanja pripremali smo se mjesec dana proučavajući život i djelo Dragutina Tadijanovića. Također smo analizirali pjesme tražeći u njima stilska izražajna sredstva, pjesničke slike, teme i motive… U pripremama su nam pomogle naše mentorice, nastavnica hrvatskog jezika Ina Babić i školska knjižničarka Blanka Rajšić.

Kada smo došli na natjecanje, prvo smo rješavali eliminacijski test jer je na natjecanje došlo 22 ekipe. Pravilo je natjecanja da u finale kviza ide pet ekipa koje su najbolje riješile eliminacijski test. Nakon testa posjetili smo rodnu kuću Dragutina Tadijanovića u Rastušju, Spomen-dom Dragutina Tadijanovića i brodsku tvrđavu. Tada smo otišli na zajednički ručak svih natjecatelja na kojemu  smo saznali da smo ušli u finale.  Bili smo sretni i uzbuđeni, ali nas je uhvatila trema jer nas je očekivalo veliko finale koje se održavalo u 18 sati. Finale kviza sastojao se od različitih pitanja i igara:  ABC pitalica, kola sreće, pantomime, natjecali smo se u nošenju krumpira u žlici te otpjevali bećarac koji smo sami osmislili. Na kraju smo osvojili peto mjesto. Bili smo malo razočarani jer smo očekivali bolji rezultat, ali bilo nam je drago što smo uopće sudjelovali u finalu.

Preporučujemo svim budućim osmašima ovo natjecanje jer će se sigurno zabaviti i doživjeti jedno novo i zanimljivo iskustvo.

Tekst našeg bećarca:

O Rastušje, selo naše malo
Velikog nam pjesnika je dalo!

Brojke mu  baš dobro nisu išle
Jer mu riječi s uma nisu sišle.

Naranča mu omiljeno voće
Jer je Jela rekla da ga hoće.

Dragutin, tom pjesniku je ime,
Slavonija ponosi se njime.

Marta Malinar i Mia Mara Hrkač