Županijsko natjecanje Čitanjem do zvijezda

Zajednička fotografija svih sudionika

U OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Slavonski Brod održano je 9. ožujka 2023. županijsko natjecanje Čitanjem do zvijezda. Natjecanje se odvijalo u sklopu nacionalnoga projekta  Čitanjem do zvijezda. Podršku projektu dalo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje. Posebnost ovoga natjecanje je u tome što učenici trebaju pročitati određene naslove. Ove se godine natjecanje odvijalo pod sloganom Volim London jer su učenici čitali knjige: Sherlock Holmes: Grimizna istraga , Sir Arthur Conan Doyle;  Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva, Krunoslav Mikulan; Zvijer iz Buckinghamske palače, David Walliams. Natjecanje je organizirano u dvjema kategorijama: u kvizu znanja i kreativnome uratku. Osam škola sudjelovalo je u kvizu znanja i pet škola u kreativnome uratku. Natjecale su se: OŠ „Ivana Brlić-Mažuranić“ Slavonski Brod,  OŠ „Bogoslav Šulek“ Slavonski Brod, OŠ Sibinjskih žrtava, Sibinj, OŠ „Dr. Stjepan Ilijašević“ Oriovac, OŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo Selo, OŠ Mato Lovrak, Nova Gradiška, OŠ „Matija Gubec“ Cernik i OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Slavonski Brod.  

Natjecatelji rješavaju test/kviz znanja

U kvizu znanja 1. mjesto osvojila je  ekipe iz OŠ Mato Lovrak, Nova Gradiška (učenici: Mona Baković, Frano Lovrić, Korina Ljubičić,  mentori: Natalija Golovrški i Vedran Šperanda). 2. mjesto pripalo je ekipi iz OŠ „Ivan Goran Kovačić, Slavonski Brod (učenici: Ema Krajinović,  David Penić, Lea Meiksner, mentorice: Blanka Rajšić i Marija Matić).  Obje ekipe plasirale su se na državno natjecanje koje će se održati u svibnju u Čakovcu. Zapažen rezultat ostvarila je i ekipa iz OŠ Sibinjskih žrtava, Sibinj (učenici: Andro Katinić,  Ilan Holjevac, Anamarija Grgurević; mentorica: Marija Alerić) koja je osvojila 3. mjesto.

Prezentacija kreativnih uradaka

Kreativni uradak izrađuje se na osnovi čitanja svih knjiga, ali i na i kreativnoj aktivnosti pojedinoga učenika. Najbolji kreativni uradak i prezentaciju imala je Ivona Knežević iz Osnovne škola „Matija Gubec“ Cernik; mentorica je Monika Kovarbašić. Drugi najbolji kreativni uradak izradila je Lea Meiksner  iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Slavonski Brod; mentorice Blanka Rajšić i Marija Matić.

O važnosti projekta i natjecanja ne treba govoriti jer su dobrobiti  čitanja višestruke: povećava se emocionalna inteligencija, razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje su važne za kvalitetu života pojedinca i za opće dobro zajednice. Zato čitajmo! Zato čitajte!

Ema Krajinović