Večer matematike u IGK školi

Za nas je matematika otkriće

Večer matematike
Učenici sa zanimanjem rješavaju zadatke

Večer matematike skup je interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnoga stava učenika prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu – zabavnu stranu matematike. Otkriva nam što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme možemo svakodnevno svi uspješno rješavati. Hrvatsko matematičko društvo organizator je ovoga događaja.

Večer matematike održala se u dvorani OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Slavonskome Brodu 4. prosinca 2014. godine, kao i u drugim školama diljem Hrvatske. Ove je godine u projektu sudjelovalo 39 dječjih vrtića, 294 osnovnih škola i 32 srednje škole. U našem gradu mi smo bili jedina škola koja je sudjelovala. Naše učiteljice matematike Barbara Jandrečić, Marijana Lopojda i Ivana Jurilj organizirale su razne radionice na kojima su sudjelovali učenici od četvrtoga do osmog razreda. Voditelji radionica bili su učenici koji su se trudili na što zabavniji način prikazati matematiku i matematičke probleme. Program je počeo u 18:00 sati,a trajao je dok sva djeca nisu obišla stolove s raznim zadatcima i zagonetkama koje su za njih bile pripremljene. Taj smo dan konačno shvatili da matematika može biti zabavna ako se prikaže na pravi način. Takvi su sati odlični i trebali bi se češće održavati.

Zabavni zadatci
Matematika može biti zabavna

Nakon radionica zamolili smo učiteljicu matematike Barbaru Jandrečić za razgovor i dojmove. Donosimo što nam je rekla. Cilj nam je bio popularizirati matematiku te kroz različite radionice pokazati učenicima zabavnu stranu matematike. Učenici su bili aktivni,rado su sudjelovali, kako kao voditelji radionica, tako i kao gosti sudionici u radionicama. Ukupno je sudjelovalo 69 učenika različitih matematičkih sposobnosti,što je i više nego smo očekivale za prvi put. Organizirano je 15 različitih radionica tako da je za svakoga bilo ponešto.

Učenica Ema Erceg sudjelovala je u radionici i podijelila s nama svoja razmišljanja o neobičnoj večeri. Volim matematiku i među prvima sam se prijavila. Lijepo sam se provela. Ponovila sam staro,ali i naučila novo gradivo na jedan drukčiji način. Možda bi ovakvi događaji privukli djecu da zavole matematiku.

Ivona Krpan