Večer matematike 2022.

I matematika može biti zabavna

Ove je godine Večer matematike održana 8. prosinca 2022. Cijeli događaj organizirale su učiteljice matematike Barbara Janderčić i Marija Kormanjoš, pedagog Josip Đurđević te učenici osmih razreda. Neki su učenici odustali od sudjelovanja misleći da će biti puno zbrajanja, množenja, dijeljenja…, ali nije bilo tako. Umjesto matematike na koju smo navikli, imali smo četiri zabavne radionice na kojima je sudjelovalo ukupno 80 učenika. Nakon svake uspješno završene radionice učenici su od voditelja radionice dobili potvrdu s pečatom. Zanimljivo je da su voditelji svih četiriju radionica bili učenici 8. a razreda: Erik Krajnović, Eva Knežević, Karlo Abramović, Filip Lukić, Marta Bumbić i Karla Petrović.

Na Micro:bit radionici  učili smo programirati  služeći se alatom Microsoft MakeCode. Potraga za blagom naziv je radionice u kojoj smo trebali pronaći papiriće sa zagonetkama koje smo trebali riješiti. U radionici Slikovnih jednadžbi morali smo puno razmišljati. Umjesto brojeva imali smo slike pa smo morali odgonetnuti koji broj određena slika predstavlja. Četvrta radionica zvala se Kinesko množenje. Kao što i sam naziv govori, učili smo množiti na način kako to rade u Kini. Oni se za množenje služe štapićima, a mi smo kao zamjenu za štapiće crtali linije.

Sudjelujući u zabavno-matematičkim aktivnostima koje su nas potpuno zaokupile, vrijeme je proletjelo. Na kraju smo se svi počastili ukusnim sendvičima, vaflima i cedevitom koje su nam pripremili učenici 8. b razreda.

Antonija Štifić