Učenici osmih razreda u Karlovcu

Spajamo prošlost i sadašnjost, gradimo budućnost

Učenici osmih razreda u sklopu pilot-projekta Memorijalnoga centra Domovinskog rata Vukovar  posjetili su Karlovac 9. svibnja 2019. godine. Cijeli nas je dan pratila kiša i prohladno vrijeme. Nakon četiri sata vožnje stigli smo u Karlovac, u restoran, taman na ručak. Poslije toga uslijedilo je predavanje o Domovinskom ratu i o napadima na Karlovac. Pozorno smo slušali  i upijali svaku riječ. Kao i posjet Vukovaru, tako i predavanje o ratnim događanjima u Karlovcu nas je zainteresiralo pa smo i postavljali pitanja. Upamtila sam  da je Karlovac jedan od rijetkih gradova kojima se točno zna datum nastanka. Zatim smo se uputili prema autobusu na naše prvo odredište u Gradski muzej i susreli se s prošlošću Karlovca i njegove okolice. Razgledali smo brojne predmete iz prošlih razdoblja. Posjetili smo i  Muzej Domovinskog rata na otvorenom gdje smo mogli vidjeti vojne tenkove i zrakoplove, no nažalost nismo ih mogli potpuno doživjeti zbog učestale kiše i jakoga vjetra. Tada smo se uputili prema Aleji hrvatskih branitelja.  Duž cijele Aleje postavljena su spomen-obilježja svih brigada koje su sudjelovale u  obrani Karlovca, a i cijele Hrvatske. Ispod mosta, gdje se nalazi Aleja, mogli smo vidjeti i stupove oslikane motivima Domovinskog rata.  

Ispod mosta dočekali su nas bivši branitelji i ispričali nam događaje koji su obilježili njihove živote .Na kraju smo i obišli Aquatiku, slatkovodni muzej u Karlovcu, u kojem smo naučili o vrstama riječnih riba i usavršili svoje znanje geografije i biologije. 

Prepuni dojmova i znanja vratili smo se svojim kućama. Drago nam je što posjetili Karlovac jer smo sada dobili potpuniju sliku o Domovinskome ratu i vidjeli još jedan od prekrasnih gradova Lijepe Naše.

Lucija Španić