Treći Književno-zabavni kviz o životu i djelu Dragutina Tadijanovića

Živimo Tadijanovića

Već početkom rujna znalo se tko će se natjecati na kvizu o životu i djelu Dragutina Tadijanovića. Ekipu su činile: Nina Prpić, Lucija Ljubičić , Lucija Španić i ja Lara Žuljević. Mojim prijateljicama i meni prošlogodišnji kviz pobudio je radoznalost i znatiželju i odlučile smo naučiti nešto novo. Znale smo da treba uložiti mnogo truda i slobodnoga vremena, ali svejedno smo to željele.

Lucija Ljubičić, Nina Prpić, Lucija Španić i Lara Žuljević

Učile smo biografske podatke o Dragutinu Tadijanoviću, interpretirali njegove pjesme, pronalazili stilska izražajna sredstva u njima, istraživali slavonske običaje… Također je bilo potrebno smisliti bećarac I otpjevati ga.  Sve zadatke složno smo podijelile te je svaka bila zadužena za svoj dio biografije i svoje  pjesme pa smo sve  potrebno naučile brzo i lako. Nakon brojnih sastanaka s našim mentoricama profesoricom Marijom Matić i knjižničarkom naše škole Blankom Rajšić, bile smo spremne.

Prvi na eliminacijskome testu

Kviz se održao 9. studenog 2018.godine u područnoj i matičnoj Osnovnoj školi “Hugo Badalić” u Slavonskome Brodu. Prije finalnoga kviza bilo je potrebno riješiti eliminacijski test u kojemu je bilo mnogo detalja o Tadijanovićevu životu,ali nama nije bio težak jer smo bile koncentrirane i pažljive. Sve smo zadatke nekoliko puta pregledale. Prije proglašenja prvih pet škola koje idu u finale, posjetili smo Spomen-dom Dragutina Tadijanovića u Starčevićevoj ulici u kojemu su se nalazile sobe i stvari iz njegova stana iz Gajeve ulice gdje je živio. Poslije smo posjetili i njegovu  rodnu kuću u Rastušju gdje smo mogli vidjeti gdje je odrastao, gdje se igrao, kako je provodio svoje slobodno vrijeme  te gdje su mu nastajale prve pjesme.

Za vrijeme posjeta rodnoj kući Dragutina Tadijanovića zanimljive podatke o životu slavnog pjesnika rekao je
pjesnikov nećak, unuk Tadijanovićeve sestre Kate Miroslav Bjelobrk

Tako su nam bili vrlo jasno vidljivi motivi iz pjesama  poput visokih žutih žita koja su rasla upravo na Lukinom polju. Tijekom obilazaka trebale smo pažljivo slušati voditelje jer su se u finalnom kvizu mogla nalaziti pitanja o tim mjestima koja su vezana za život Dragutina Tadijanovića. Nakon nekoliko sati obilaska otišli smo na ručak te smo saznali rezultate eliminacijskog testa. Voditeljica je čitala rezultate škola od petoga do prvog mjesta, a mi smo bile vrlo uzbuđene i pomalo nervozne. Kada je bila pročitana peta, četvrta, treća pa i druga škola, već smo bile odustale od prvoga mjesta ,ali kada je voditeljica pročitala nas, sreći nije bilo kraja. Nakon kraće stanke počele smo se veseliti i grliti s našom knjižničarkom koja je bila još sretnija od nas, a profesorici smo jedva napisale poruku od uzbuđenja  jer nije mogla biti uz nas, ali nam je stalno slala poruke ohrabrenja.

Eh, što ti je sreća

Prije glavnog kviza imale smo malu tremu  koja je nestala kada smo počele odgovarati na pitanja. Bila su nam bila lakša od onih u testu, ali  jednostavno nismo imali sreće. Na neka pitanja nismo znale odgovor, na druga nismo  imale priliku odgovoriti jer je koncepcija kviza  bila čudnovata i nepoštena, a druge su ekipe bile brže i spretnije. Na kraju smo se našle na četvrtome mjestu! U prvi tren to smo teško prihvatile. No ipak čestitamo ekipama  koje su bile ispred nas. Htjela bih naglasiti da bi do ovih rezultata bilo nezamislivo doći bez upornosti I truda naših mentorica profesorice Marije Matić i knjižničarke Blanke Rajšić koje su nas cijelo vrijeme motivirale i ohrabrivale kada nam je bilo najteže.  Sve je ovo jedno veliko neponovljivo životno iskustvo!

 Lara Žuljević