Susreti malih pjesnika Slavonije i Baranje u Cerniku

Na krilima riječi

Nagrađene učenice sa svojom mentoricom prof. Marijom Matić
Nagrađene učenice sa svojom mentoricom prof. Marijom Matić

„Susreti malih pjesnika Slavonije i Baranje se ne propuštaju“, tako veli naša profesorica hrvatskoga jezika Marija Matić. Zaista, tako je i bilo. Tražili su se motivi i  teme, novi načini vezivanja riječi u stihove,  sanjalo se, pisalo… Na natječaj je poslano pet pjesama najuspješnijih učenika. Zatim je uslijedilo iščekivanje tko će biti pozvan. Na kraju ta je čast pripala Luciji Ljubičić, Emi Šišmanović i meni.  Susret je održan 25. studenoga 2016.  U Cernik smo išle s pedagoginjom Ivkom Jurković i knjižničarkom Blankom Rajšić.

Učenici i učitelji OŠ Matija Gubec  iz Cernika lijepo  su nas dočekali i ugostili. Obišle smo franjevački samostan, muzej i galeriju koji su smješteni unutar samostana.  Nakon toga uputile smo se u školsku dvoranu  na svečanu priredbu. I mi smo sudjelovale u programu tako što smo čitale  svoje pjesme. Na 23. Susret malih pjesnika prijavile su se 34 škole s ukupno 125 pjesama. Izabrano je 40  pjesama koje su  tiskane u zbirci koja nosi naziv Na krilima leptira. Zbirka je posvećena Vladimiru Nazoru povodom 140. obljetnice rođenja.

Iva Žbura, Lucija Ljubičić i Ema Šišmanović
Iva Žbura, Lucija Ljubičić i Ema Šišmanović

Predstavile su nam se i članice prosudbenoga povjerenstva: spisateljica Evica Kraljić, profesorica Biljana Dakić te profesorica i spisateljica Đurđica Stuhlreiter koja je uručila nagrade i diplome učenicima. Poslije priredbe uslijedilo je proglašenje pet najboljih pjesama Susreta te najbolji krasnoslov. Bile smo presretne kad smo čule da je među tih pet pjesama i naša Lucija Ljubičić s pjesmom Vrijeme. Nakon priredbe s poklonima i diplomama uputile smo se u dom gdje  smo počašćene obilnim ručkom. Nastavit ću pisati pjesme i pokušati se u Cernik vratiti dogodine.

Iva Žbura, 6. a