Susret s književnikom Krunoslavom Mikulanom

Od legendi do fantastičnih romana

Članovi novinarske družine bili su  7.11. 2022. na susretu s književnikom Krunoslavom Mikulanom u Gradskoj knjižnici. Zanimljivo je da se knjige Krunoslava Mikulana već nalaze u našoj školskoj knjižnici. Tako imamo knjigu Zmaj ispod Starog grada i Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva.  Na neki način smo i prije susreta se upoznali s piscem i s njegovim knjigama jer  naša škola već nekoliko godina sudjeluje u projektu Čitanjem do zvijezda, a knjige ovoga međimurskog pisca bile su zadane knjige projekta. 

Piščev hobi

Susret je bio jako zanimljiv jer smo saznali mnoge pojedinosti o književniku i njegovu djelu. Saznali smo da mu je pisanje hobi jer je inače profesor engleskog jezika i književnosti na Učiteljskome fakultetu u Zagrebu. Inspiriraju ga stare legende. U Čakovcu i okolici postoji mnogo legendi o zmajevima. U Međimurju zmaja zovu pozoj, a to dolazi od starohrvatske riječi pozinuti što znači proždrijeti  razjapljenih čeljusti. Te se priče pričaju stoljećima i svako manje i veće mjesto u Međimurju ima neku legendu o zmaju. Najpoznatija  čakovečka legenda govori o zmaju koji je ogroman i spava ispod Starog grada. Priča se da ga se ne smije buditi, a ako ga probudimo, može nastati potres.

Njegovi su romani spoj fantastike i realnosti. Roman Zmaj ispod Starog grada počeo je pisati sasvim slučajno kada je pričajući svom sinu o toj legendi, shvatio da nitko ne piše priče o tome. Došao je kući otvorio laptop i počeo razmišljati kako bi bilo da četvero djece pronađe tajni prolaz koji je ustvari početak njihova puta kroz različite avanture i izazove. Kada je birao osobine glavnih likova, rukovodio se osobinama  današnje djece koje možemo lako prepoznati.  Lik Vatroslava je zapravo njegov sin Bruno koji voli jesti pizze i sendviče, piti Coca Colu, a najviše od svega voli igrati igrice, dobar je u matematici i engleskom jeziku dok mu  tjelesni baš i nije jača strana.

Plan pisanja

Na pitanje kako piše odgovorio nam je da mu je najvažnije imati plan u natuknicama. Plan je jako važan kako bismo znali kako će priča na kraju izgledati. Dok piše, sluša glazbu s YouTubea na jeziku koji ne razumje, a zadao si je obvezu da svaki dan mora napisati jednu stranicu teksta. Prvi kritičari i čitatelji svega što napiše su mu supruga i sin Bruno koji često imaju potpuno oprečna  mišljenja. Supruga smatra da su njegove priče strašne dok sinu  Bruni priče treba uvijek začiniti s još više uzbuđenja i napetosti.

 A da će biti još puno uzbuđenja, shvatili smo kad nam je Krunoslav Mikulan rekao da planira napisati serijal  od osam knjiga. Kada je napisao prvu knjigu serijala Zmaj ispod Starog grada već je znao što će se dogoditi na kraju osme knjige. Glavni likovi u prvoj knjizi  idu u 5. razred, u drugoj knjizi koja se zove Škola u opasnosti idu u 6. razred. To znači da će serijal završiti kad likovi završe srednju školu.

Pitanje po pitanje i ovaj zanimljivi susret brzo se završio, a mi ćemo s  nestrpljenjem  očekivati nove knjige Krunoslava Mikulana o zmaju i dječjoj družini.

Ela Kokot i Petra Rajković