Razgovor s prof. Danijelom Zekušić

Moja mama o  školi i  štrajku učitelja

Početak školske godine obilježio je veliki štrajk učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama kojima su se borili za dostojanstvo struke i status obrazovanja u društvu.  Veliki dio javnosti bio je uz učitelje i nastavnike i davao im je podršku, no bilo je i onih koji su vrlo ružno govorili o učiteljima, njihovu poslu, radnom vremenu i slično.

Moja je mama nastavnica povijesti u Gimnaziji „Matija Mesić“ i ima više od 20 godina radnoga staža. Kako su u  njezinoj školi uglavnom svi štrajkali, mene je dopao zadatak napisati članak o štrajku, ali i o njezinu poslu u školi. Moje prijateljice novinarke pomogle su mi smisliti pitanja i tako je nastao ovaj intervju.

Jesi li podržavala štrajk?
Apsolutno sam podržavala štrajk, a on je i naše demokratsko pravo. Ovaj je štrajk posljedica  dugogodišnjeg zanemarivanja sustava školstva što je sada došlo na naplatu. Plaće u obrazovnom sustavu zaostaju za prosjekom plaća u ostalim javnim službama u Republici Hrvatskoj, i to mi se ne sviđa. Podržavala sam štrajk jer shvaćam važnost obrazovanja u našoj zemlji i štrajk je zapravo oblik borbe za bolju budućnost naše djece, ali i cijele domovine.

Tijekom štrajka svaki si dan išla u školu. Zašto?
Tijekom štrajka išla sam u školu jer se svaki dan održavao skup radnika na kojemu bismo dobili sve najvažnije informacije o tijeku štraka, ali svoju djecu nisam slala.  Tako sam školi u kojoj su moja djeca dala do znanja da podržavam štrajk i njihove učitelje. Smatram da i djeca ovim štrajkom zapravo uče kako se sutra trebaju i moraju  izboriti za svoj status u društvu.

Je li štrajk učitelja mogao prerasti u opći štrajk i paralizirati cijelu državu?
S obzirom na gospodarsku i političku situaciju u državi koja je u nezavidnom položaju, čini mi se da nije puno nedostajalo, ali ipak su se  političari i predstavnici sindikata uspjeli dogovoriti.

Jesu li učitelji, nastavnici i profesori dobili što su tražili?
Mislim da jesu, ali u više rata. Naravno, nekima se učiteljima i nastavnicima to i nije svidjelo. Mislim da je to bio dobar trenutak za kompromis i za daljnje pregovore o statusu prosvjetnih radnika.

Jesu li učitelji imali podršku javnosti?
Upravo zato što smo dobili veliku podršku javnosti i brojnih radnika iz različitih područja, štrajk je uspio.

Koji je najbolji način nadoknađivanja nastave?
Smatram da je trebalo smanjiti broj radnih dana jer svaki oblik nadoknađivanja skraćuje praznike. Čini se da će 2. polugodište biti dugo i zamorno kako učenicima tako i učiteljima.

Koji je razlog odlaska velikog broja učitelja u Zagreb na prosvjed?
Učitelji su htjeli pokazati ne samo nezadovoljstvo financijama nego i svojim položajem u društvu. Oni su ti koji i uz različite probleme u razredu uspijevaju odgajati mlade ljude u samostalne građane koji su na koncu budućnost ove države. Zato bi ih trebalo više podržavati i u svakodnevnom životu.

Škola danas

Zašto si izabrala nastavnički posao?
Dok sam bila u višim razredima osnovne škole, često sam pomagala susjedi učiteljici u ispravljanju testova ili različitim pripremama za nastavu kao rezanje kolaža, slaganje kartica i slično. To me privuklo nastavničkom pozivu. Kasnije sam shvatila da volim djecu i da bih jednog dana voljela raditi u školi.


Je li teško raditi danas u školi?
Svakako se puno toga promijenilo od mojih prvihgodina rada u školi. Danas je dosta teško raditi u školi jer su stigle nove generacije djece kojima je informatički svijet na prvome mjestu. Društvene mreže i računala su im bitni u životu, a s druge strane škola je zahtjevna. Nekako mi se čini da nemaju previše vremena za učenje, a postavljaju si dosta visoke ciljeve. Često znam reći učenicima da trebaju uložiti puno, puno više truda i vremena kako bi ostvarili što žele. S druge strane je veliki pritisak roditelja  na učitelje jer ponekad smatraju da  im djeca zaslužuju više od ocjene koju su dobili.


Koji su najveći  problemi učitelja i nastavnika danas?
Kao što sam već rekla, često neprimjereno ponašanje roditelja koji na različite načine vrše pritisak na učitelje, ali ponekad i na vlastitu djecu. Žele ostvariti neke svoje ideje preko leđa djece i učitelja.

Veliki problem je i ogromna količina papirologije kojima su učitelji opterećeni pa mi se i samoj ponekad čini da dosta vremena utrošim na sređivanje hrpe dokumentacije, a premalo vremena mi ostane  za pripremanje same nastave. 

Sve češće pojave su i ozbiljniji zdravstveni problemi kod učenika kojih čini mi se prije nije bilo u tolikoj mjeri. Učitelji, posebice razrednici u takvim situacijama itekako pokušavaju pomoći djeci u suradnji s roditeljima i drugim službama.

Koje su lijepe strane tvoga posla?
Radna atmosfera u razredu uz smijeh, dolazak bivših učenika u školu “da se malo vidimo“ kako oni kažu, spoznaja da sam bila dio njihova života i odrastanja, da smo zajedno učili, kreirali, osmišljavali i putovali čine me sretnom i zadovoljnom. Znam da nisam pogriješila u izboru svoga zanimanja. Ono je i puno više od toga!

Ana Zekušić