Razgovor s brodskim profesionalnim glumcima

Naše novinarke s Lukom Stilinovićem
Naše novinarke s Lukom Stilinovićem

U kazališnoj predstavi  Lutonjica Toporko i devet župančića  koja je izvedena  u sklopu manifestacije U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić angažirana su i  dva profesionalna glumca. To su Luka Stilinović i Matej Safundžić. Luka je glumio dvorskoga slugu, a Matej djeda Neumijka. To nam je bio povod za razgovor.

Što Vas je potaklo da odete u glumačke vode? 
Luka: U srednjoj školi sam se počeo baviti glumom. Isprva je to bio samo hobi, ali me ta čarolija na sceni privukla.
Matej: Isto što je kolega rekao. Ta čarolija, taj osjećaj kad na sceni znate da su ljudi tu zbog vas. To je jedinstveno.

Tko vam je bio glumački uzor?
Luka: Isprva nisam imao glumačkog uzora, jednostavno sam od svih glumaca koje sam vidio pokušao pokupiti ono što sam smatrao najkvalitetnijim.
Matej: Meni je uzor Zijad Gračić.

Gdje ste završili akademiju?
Luka: Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.
Matej: Isto u Osijeku.

Jeste li kao djeca sudjelovali u dramskoj družini?
Luka: Sudjelovao jesam, ali ništa puno.
Matej: Bio sam u jednoj predstavi u 6.razredu. To je bila predstava za Svetog Nikolu. Glumio sam dječaka koji je bio siromašan i usamljen.

U što ste sve uključeni u danima Ivane Brlić-Mažuranić?
Luka: Bili smo na otvaranju i sami smo smišljali tekst za tu prigodu. Sada smo uključeni u predstavu Lutonjica Toporko i devet župančića.

Koji su vam planovi za budućnost?
Luka: Sada smo pokrenuli svoju umjetničku organizaciju Slavonski Brodway. Nastojat ćemo napraviti profesionalno dramsko kazalište, proširiti svoj korpus glumaca i donijeti ovom gradu nešto na stalnoj bazi jer je to njemu jako potrebno.
Matej: Definitivno nakon ovoga kad se uspostavimo kao umjetnička organizacija. i kada napravimo rezultate, želimo  svoj prostor u kojemu ćemo boraviti. Volio bih pokrenuti, tj. obnoviti Hrvatski dom i tamo raditi predstave za djecu i odrasle.

 Lucija Alerić i Morea Abrić