Rad na prekooceanskom brodu

Moja mama – stalna putnica na Brodu svjetlosti

Rad na brodu
Moja mama živi sa mnom, bakom i djedom od moje pete godine. Prije je živjela u Puli. Mama ima neobično zanimanje. Radi u restoranu na brodu. Posao joj je izrađivati raspored rada osoblja u restoranu, a ponekad i poslužuje hranu. Brod na kojem radi jako je velik i raskošan. Putuje po svijetu. Brod se zove Rhapsody of the Seas, a tvrtka kojoj pripada Royal Caribben International. Brod može primiti 2435 putnika. Ima 765 članova osoblja raznih zanimanja iz različitih zemalja. Brod sadrži 11 paluba za putnike i 9 dizala. Dužina broda je 279 m, a širina 32,20 m. Brod je težak 78,493 t.

Na brodu ima puno sadržaja i usluga: kasina, diskoteke, fitness centar, saune, saloni ljepote, vanjski i unutarnji bazeni, dječji bazeni, knjižnica, dječja igraonica, internet centar, zdravstveni centar, poslovni centar itd. Otvorene palube čudesnog su oblika i pokazuju eleganciju i prestiž. Brod je poznat kao “Brod svjetlosti ” zato što su velike površine ostakljene u nizu velikih prozora. Kroz njih se pruža veličanstven pogled na oceansko plavetnilo.

Mamin je posao zanimljiv. Upoznaje mnoge ljude i njihove sudbine. Nisu joj strane drukčije kulture i običaji. Na brodu rade pripadnici 56 različitih naroda, što znači da možete upoznati 56 različitih karaktera. Svaki od njih nosi obilježja i pravila ponašanja svojega naroda. Neki su jako veseli i vole šale dok su drugi jako ozbiljni, strogoga izraza lica. Na brodu postoje stroga pravila koja svaki zaposlenik mora znati. Kada dođe do kršenja nekoga pravila, obraćaš se glavnomu na svojem odjelu. Ako on ne riješi tvoj problem, obraćaš se odjelu za ljudske resurse, a tek onda kapetanu. Kapetanova je zadnja. On je glavni i što on odluči, nitko ne može pobiti.

radnabrodu
Svi zaposlenici moraju govoriti engleskim jezikom. Pred gostima ne smiju govoriti svojim jezikom. Na brodu mama ima kabinu u kojoj boravi i odmara se kada ne radi. Kabine su male i sastoje se od jednog ili više ležaja, ormara, televizora, stola, sanitarnoga čvora. Kada je mama u kabini, onda me zove pa razgovaramo na hrvatskom jeziku, a ponekad i na engleskom. Na brodu provodi 6-8 mjeseci, a odmor traje 2-3 mjeseca. Željela bih da je obrnuto. Znam da je njezin posao naporan i da joj je teško, zato se svaki dan molim da što prije dođe kući.

Unatoč svim poteškoćama, moja mama ima jako lijepi posao. Vidjela je mnoge ljepote svijeta. Proputovala je Aljaskom, Australijom, Kanadom, Novim Zelandom, Karipskim otočjem i mno gim drugim mjestima. Jako volim svoju mamu, željno iščekujem njezin povratak i topli zagrljaj.

Nikolina Krce