Produženi boravak u školi

Cjelodnevna skrb o djeci

Školske godine 2015./2016. dobili smo produženi boravak. Kao novinarska skupina imali smo zadatak saznati nešto više o tome. Informacije smo dobili od učiteljice iz boravka, kuharice i djece koja pohađaju boravak.

Zajednički ručak
Zajednički ručak

Ove smo godine dobili više učenika u prvim razredima zbog organiziranoga boravka koji do sada nismo imali. Inja Čižmek, po struci učiteljica razredne nastave, brine o djeci u produženom boravku. Iako joj ovo nije prvi posao, kaže da je pomalo kaotično, ali i veoma zanimljivo jer ipak radi s malom djecom koja su nestašna i razigrana. Učiteljica Inja trenutno radi s dvadesetero djece. Poslušni su, rade, uče, ali ne previše jer ipak, kako kaže učiteljica, to je samo produženi boravak i ne očekuje se od njih da budu kao na nastavi.

Učenici u boravku prvo napišu zadaću. Najviše im pomoći treba oko hrvatskoga jezika i matematike jer to su ipak prvi i drugi razredi. Nakon toga idu na ručak u prostoriju koja je napravljena samo za njih. Poslije ručka imaju malu desetominutnu pauzu kako bi se mogli pripremiti i odmoriti za igru i ostale aktivnosti. Najviše vole gledati crtiće, ići u dvoranu i međusobno se igrati. Ponekad s učiteljicom Injom pogledaju i neki dokumentarni film kako bi naučili nešto novo i zanimljivo. Od tete Vere, naše školske kuharice, saznali smo da najviše vole jesti ćufte, a da poriluk baš i ne vole. Iako im poriluk i možda još neka jela nisu najdraža nastoji se svakom djetetu dati barem nešto da pojede. Jedu također i voće, žitarice i ostalu zdravu i raznovrsnu hranu. Kuharica Vera također je rekla kako su za svoju dob jako pristojni za stolom samo što ponekad znaju ostaviti mnogo hrane na tanjuru. Dječica u boravku ostaju do 16 sati, a nekada ostanu i malo duže ovisno kada roditelji mogu doći po njih. Roditeljima je produženi boravak vrlo praktičan zbog posla i ostalih obaveza. Ne moraju se brinuti za svoju djecu jer su u školi u dobrim rukama. Imaju sve što im je potrebno. Uz igru i rad im nikada neće bit dosadno. Dječica su nam rekla da im je draže raditi zadaću s prijateljima uz pomoć učiteljice, nego kod kuće. Nadamo se da će u boravku steći nove prijatelje, radne navike, te uživati u svojim školskim danima.

Napisala Sandra Bohm
 Fotografije Rea Anabela Kolar