Privatne instrukcije – anketa

Ove godine aktualna tema su nam privatne instrukcije, stoga smo odlučili provesti još jednu anketu među učenicima, učiteljima i roditeljima. U anketi smo ih pitali što misle o instrukcijama i idu li na instrukcije i zašto.

Barbara Jandrečić, učiteljica matematikeIna Babić, roditelj
Dajem instrukcije iz matematike za osnovnu, srednju školu i fakultet. Instrukcije dajem većinom djeci mojih prijatelja i rodbine jer nemaju koga drugog pitati pa im ja pomažem. Smatram da postoje dvije vrste instrukcija. Prve kod djece koji ne shvate sve na satu pa im je potrebna dodatna vježba i druge na koje dolaze srednjoškolci najčešće na 2 sata i očekuju da će naučiti sve za test i dobiti dva. Zbog njih sam i prestala davati instrukcije.Majka sam dvoje djece koja su išla na instrukcije kako bi popravila slabu ocjenu ili ostvarila bolji uspjeh iz nekog predmeta. Do sada su te instrukcije rezultirale uspjehom. Smatram da instrukcije nisu uvijek potrebne i pozitivne, zato što su skupe i vjerujem da bi se djeca trebala sama potruditi ostvariti željeni uspjeh. Ali nekada se nađem u situaciji da želim pomoći svom djetetu i onda vidim instrukcije kao jedino moguće rješenje.
Emanuel Pavlović, učenik 7.aTina Barbarić, učenica 7.a
Na instrukcije idem iz engleskog i njemačkog jezika, zato što mi jezici ne idu i trebam puno više raditi. Isto tako želim i dodatno vježbati ono što nisam naučio u školi. Idem svaki tjedan jedan sat tijekom godine. Na tim satima se osjećam puno sigurnije i znam ako me učitelji prozovu da ću dobiti dobru ocjenu.Ne pohađam privatne instrukcije nego mi prijateljica objašnjava gradivo koje ne razumijem u školi. Najčešće mi pomaže s matematikom. Zadovoljna sam s tim jer ne trebam plaćati instrukcije, a učinkovito je. Kad učenik objašnjava drugome učeniku, to je obično puno jednostavnije. Meni to pomaže.
Frankopan Mariano Klarić, učitelj engleskoga jezikaLucija Opačak, učiteljica razredne nastave
Držim instrukcije iz engleskog jezika, zato što me ljudi traže. Djeca idu na instrukcije jer na satu ne slušaju, a ti koji ne slušaju najčešće su oni koji inače ne uče. Drugi mogući razlog je taj što se u razredu učitelj ne može posvetiti jednom učeniku i s vremenom učenik se prestane truditi. U tom slučaju instrukcije su bolje rješenje jer su prilagođene samo tom jednom učeniku i one su tada vrlo učinkovite i korisne za takvo dijete.Instrukcije držim uglavnom iz matematike, hrvatskog, prirode, engleskog; sve pomalo, ali najviše iz hrvatskoga i matematike. To je učenicima nekako najteže. Roditelji znaju da sam učiteljica pa me pitaju imam li slobodnog vremena i želim li to raditi. Kad sam tek počela s tim, shvatila sam da mi se to sviđa jer najčešće radim s djecom koja imaju poteškoće u učenju. Njih učim kako učiti te nakon nekoga vremena ja im više nisam potrebna. Ne radim s onima kod kojih je u pitanju lijenost, ne da im se pratiti nastavu, nego im je lakše otići na instrukcije. Poručujem učenicima da budu malo više radoznali i aktivni na nastavi.