Poliglot iz našega grada

Intervju sa Slavenkom Vuković Brien

Slavenka Vuković Brien
Razgovor sa Slavenkom Vuković Brien u našoj školi

Slavenka Vuković Brien bivša je učenica ove škole. Sada živi u Engleskoj. Udana je i majka je dviju djevojčica. Vodi školu stranih jezika Language United koja se nalazi u Bathu. To je na zapadu Engleske. Grad je zaštitio UNESCO. Jedan je od dvaju zaštićenih gradova u Europi uz Veneciju. Dolaskom u rodni grad prisjetila se svojih đačkih iskustava, svojih učitelja i prijatelja. Škola u Bathu i naša škola od sada će biti povezane raznim projektima pa je to bio povod za razgovor.

Bivša ste učenica ove škole. Kakva su Vam sjećanja?
Sjećanja su mi ugodna. Kad sam dolazila u školu, razmišljala sam, prisjećala se kako je sve to nekada bilo. U školskom dvorištu sjećam se drvoreda kestena. Tada su izgledali jako veliki za mene. Čovjek raste i perspektive se mijenjaju. Sjećam se velikih odmora i nekih trenutaka koje nikada neću zaboraviti. Moj je razrednik isto bio odličan predavač i sviđalo mi se što nas je izvodio van. Sjećam se hrvatski mi je predavao Željko Petrin.

Otkad zanimanje i ljubav prema jezicima?
Ljubav prema jezicima otkrila sam prvi put kad smo imali engleski u 5. razredu osnovne škole .To mi je bio najzanimljiviji predmet. Predavao mi je prof. Čaldarević, jedan predivan predavač. Razlikovao se od ostalih jer je bio originalan, mogli smo s njim otvoreno razgovarati, uvažavao je naše mišljenje što je jako važno za učenje stranoga jezika. Neke dijaloge zapamtila sam zbog svog predavača. Sjećam se kako su tehnike poučavanja još onda bile dobro promišljene. Danas vodim tim predavača u Engleskoj. Uvijek im govorim kako je vizualni dojam najbitniji jer ostaje u sjećanju zauvijek.

Što ste u djetinjstvu željeli postati?
Uvijek sam htjela biti neka vrsta predavača, tj. profesora kako bih nekome nešto mogla objašnjavati i prenijeti znanje.

Što ste završili?
Prvo sam završila srednju školu, gimnaziju. Tada se zvala Zlatko Šnajder. Poslije toga upisala sam turistički smjer i počela učiti njemački jezik. Kao izborni predmet uzela sam francuski jezik. Moj je otac pričao ruski pa sam znala i neke recitacije, ali nisam znala značenje tih riječi. Zato sam počela učiti ruski i nisam požalila jer mi je pomoglo na fakultetu. Nakon srednje završila sam Filozofski fakultet, jezike engleski i ruski.Bila sam uzorna studentica. Predavao mi je profesor Aleksandar Flaker koji me kasnije poslao na usavršavanje ruskoga jezika u Sankt Petersburg. To me je uvelo u svijet i učinilo boljom osobom.

Koliko stranih jezika govorite i kako ste ih uspjeli naučili?
Tečno govorim engleski i ruski. Također, govorim talijanski, njemački i francuski. Engleski govorim kao materinski jezik. Pokušala sam naučiti arapski i kineski, ali za njih još nemam vremena. Kad govoriš puno jezika, ljudi te još više prihvaćaju. Ako odete u inozemstvo, možete se prilagoditi kulturi i jeziku. Znanje jezika jako je važno kako biste se uklopili u društvo. Zato, djeco, učite jezike . Jeste li čuli za izreku Koliko jezika znaš, toliko vrijediš? To je zaista tako.

Što je najvažnije kod učenja stranih jezika?
Jezici se jako dobro uče ponavljanjem. Najvažnije je nikad se ne stidjeti govoriti i griješiti. Pogreške nam pomažu da budemo samo bolji.

Slavenka s novinarkama
Slavenka s novinarkama

Kada ste i zašto otišli u Englesku?
Kada sam otišla u Sankt Petersburg, shvatila sam što sam sve naučila. Bila sam tamo šest mjeseci, išla na predavanja i predstave i sve sam razumjela. Pronašla sam agenciju Opear Agency koja je nudila mogućnost babysitterice i odlazak u Englesku. Htjela sam sama zarađivati novac. Kada sam završila fakultet, a to je bilo prije 25 godina, otišla sam u Englesku.

Opišite nam školu u kojoj radite i recite po čemu je posebna?
Škola koju vodim zove se Language United. U njoj se mogu učiti svi jezici ne samo engelski jezik. Moji poslovni partneri su iz Portugala. Škola se bavi učenjem stranih jezika za strance. Dolaze nam studenti iz cijeloga svijeta. Tako upoznajemo kulturu i običaje raznih naroda. U našoj školi mogu se učiti i arapski i kineski.

Volite li svoj posao? Koji je Vaš najveći poslovni uspjeh?
Svoj posao obožavam. Na početku sam radila za druge škole i svi su me odmah prihvatili jer sam bila odgovorna i vrijedna. Kasnije sam spoznala da, kad već tako radim, najbolje radim taj posao za sebe. Tako smo partneri iz Portugala i ja osnovali školu. Moj je najveći poslovni uspjeh to što nam je školu priznao engleski konzulat. Naša škola ima velik uspjeh i prošla je sve inspekcije. Mislim da je moj najveći uspjeh kada mi učenici kažu da im je učenje jezika promijenilo život pa kažu This has changed my life.

Kakvi su Vam planovi u budućnosti?
Želim proširiti svoje poslovanje. Možda otvorim još koju školu u svijetu, ali to je moj dugoročni plan.

Što želite poručiti učenicima naše škole?
Učenicima želim poručiti da uče sa srcem. Jednostavno trebaju dati sve od sebe jer ako sada daju sve od sebe, uspjet će u životu. Učenje je život. Trebate se usavršavati i učiti cijeli život.

Sandra Bohm