Obilježavanje Europskog dana jezika

 Pub kviz za pamćenje

Povodom Europskog dana jezika, profesorice engleskog jezika Ana Radočaj i Mirta Kos Kolobarić organizirale su prigodan pub kviz iz engleskog jezika koji je  održan u Ekonomsko-birotehničkoj školi Slavonski Brod 25. rujna 2023. u 15 sati. Europski dan jezika obilježava se 26. rujna s ciljem da se Europljani potaknu na učenje što više jezika jer jezična je raznolikost  alat za postizanje većeg razumjevanja među različitim kulturama.

Sudjelovalo  je jedanaest peteročlanih timova iz različitih razreda Ekonomsko-birotehničke škole i tri tima učenika osmih razreda triju osnovnih škola: OŠ “Dragutin Tadijanović”, OŠ “Ivan Goran Kovačić” i OŠ “Antun Mihanović”. Našu školu predstavljali su Karla Živković, Franko Čmelješević, Petra Čosić, Laura Šaravanja i Leonarda Bajrić.

Leonarda Bajrić, Franko Čmelješević, Laura Šaravanja, Karla Živković i Petra Ćosić

Kviz se satojao od pet igara riječima. U prvoj igri RIJEČI KLOKANICE (Kangaroo words)  natjecatelji su unutar zadane riječi  morali pronaći  skrivenu riječ, njezin sinonim (npr. masculine – male; alone – one).  U drugoj igri KOGNATI  (Cognates) zadatak je bio  odrediti značenje ponuđene riječi te iz kojeg jezika dolazi. Kognati su riječi koje u različitim jezicima izgledaju i zvuče slično i imaju slično ili isto značenje jer dijele zajedničko porijeklo (npr. restoran – restaurant – Croatian). Međutim, imali smo i igru u kojoj smo trebali odrediti pravilnu upotrebu riječi  tzv. LAŽNIH PAROVA  (False pairs) jer te riječi u dva jezika izgledaju i zvuče slično, ali imaju različita značenja.

Četvrta igra za većinu članova našeg tima bila je najteža jer je trebalo pogoditi značenje JEDINSTVENIH RIJEČI (Unique words), riječi  koje se nalaze samo u pojedinom jeziku (npr. finska riječ sisu – strong will, determination). U posljednjoj petoj igri HOMOFONI (Homofons) timovi su trebali odrediti točnu upotrebu određene riječi u rečenici što nam nije bilo tako teško jer homofoni su riječi koje se izgovaraju isto, ali se obično različito pišu i imaju različito značenje (npr. meat – meet).

Uz zanimljive igre i puno uzbuđenja kviz je brzo prošao.  Pobjednički tim u kategoriji srednjih škola bio je tim “Fifi i cvjetno društvo” iz 2.c razreda Ekonomsko-birotehničke škole, a u kategoriji osnovnih škola  tim naše škole. Za nagradu smo dobili slatkiše i kemijske olovke.

Nakon kviza svi  su se sudionici  počastili grickalicama i sokovima, a za osnovnoškolsce organiziran je kratki obilazak Škole. Bili smo oduševljeni rezultatom i sudjelovanjem u tako zanimljivome događaju. Zahvalni smo na  ovom predivnom iskustvu i još jednoj avanturi koja će nam ostati u pamćenju.

Laura Šaravanja i Leonarda Bajrić