Obilježavanje Dana kravate

Prvi smo put u školi obilježili 18. listopada 2016. Dan kravate. To je bila prilika da prošetamo zaboravljene djedove i očeve kravate. Okupili smo se u dvorani gdje smo pogledali dokumentarac u kojemu smo saznali zanimljive činjenice o kravati.

Učenici nose kravate
Učenici su se rado odazvali pozivu da stave kravate

Mnogi su tek tada saznali da je kravata hrvatskoga podrijetla. Stoga je Hrvatski sabor iskazao posebnu počast proglasivši Dan kravate 18. listopada. Svi su učenici nosili kravate različitih boja i uzoraka… Ravnatelj nam je pokazao svoje umijeće vezanja klasičnoga čvora. Nakon događaja uslijedilo je grupno fotografiranje kako bi nam taj dan ostao u sjećanju.

Kravata kroz povijest

Znate li  da su Hrvati  kravatu u 17. stoljeću raširili po Europi. I dan-danas  ona je ostala nezaobilazni modni dodatak, simbol uglađenosti i dotjeranosti. Vojnici Vojne krajine bili su prepoznatljivi po kravati, tj. marami oko vrata. Nosili su kravate od lanena platna, a plemići od čipke.

Dečki nose kravate
Dečki su ponosno nosili kravatu

Francuzi su prvi koji su prihvatili našu kravatu. Kada ju je Luj XIV. stavio oko vrata, postala je modni trend. Brzo se širila Europom, a zatim i kontinentima. Englezi su promijenili način vezivanja i uzorke boja, Talijani su dodali nove umjetničke elemente. Postoji 85 mogućnosti vezivanja čvora na kravati. Najpoznatiji je windsorski čvor. Danas se nose  kravate izdužena oblika (oblik poluboce), leptir mašne te ascot- kravate koje su  poput široke vrpce koja ležerno se veže oko vrata.

Iva Funarić, 8. b