Običaji u studenome

Svinjokolja u selu mojega djeda

Kao novinar izrazio sam želju pisati o slavonskome običaju svinjokolji. Znam da je ovo za ljubitelje životinja vrlo osjetljiva tema, no svake godine idem u Vrbovu, selo mojega djeda, gdje se okupi rodbina, susjedi i u dvorištu se obavlja svinjokolja. Volim sve proizvode svojega djeda, volim dobre  domaće slavonske suhomesnate proizvode.

Sve počinje u rano jutro. Na stolu nas već dočekakuhana rakija, kava i čaj te slasne i debele orahnjače i makovnjače. Još i sada osjećam njihov miris i okus. Nakon kratke okrepe, muškarci odlaze klati svinje, a jedna od žena ide  s njima uhvatiti krv za prave slavonske krvavice. Moram priznati da ovaj dio vješto izbjegavam. Nakon što je prase zaklano, stavi se u veliko korito gdje se furi vrelom vodom, diže se na čengele dok se brenerom uklanjaju dlake, vadi se drob.

Kada je drob izvađen, žene ga raspetljavaju, zatim peru crijeva u vreloj vodi. Nakon toga u crijeva stavljaju limun, crveni luk, ocat i sol da se temeljito očiste. Zatim se kroz dvije štrikaće igle provuče svako crijevo da se očisti od tvrđeg dijela. Tako  se dobije prozirno crijevo spremno da u njega uđe najfinije meso. Svinja se reže u dijelove, a zatim se svaki dio obrađuje.

U međuvremenu baka i mama pripremaju tradicionalni  doručak. Gulaš od svinjetine s kuhanim tijestom.  Netko umjesto tijesta kuha žgance, što je isto vrlo ukusno. Peče se jetrica, pirja se kiseli kupus. Bogatstvo mirisa i okusa!

Čvarci, šunke i kobasice

Poslije doručka muškarci režu meso za slaninu, obrađuju šunke, plećke. Dio slanine reže se u čvarke, topi se mast. Kao pravi Slavonac  strašno volim ukusne i  slane čvarke.

Neke komade mesa moja baka  sprema u zamrzivač.  Krvavice se rade od podvoljka, kožice, kerempuha i krvi. Sve se to skuha, začini i melje. Time se pune crijeva. Za kobasice i kulenove seke dodaju se jači začini kao ljuta crvena paprika, sol, biber i bijeli luk. Smjesom se pune debela crijeva.  Ovaj dio posla traje gotovo do večeri.  Žene  vani peru suđe, a u kuhinji se priprema večera. Na večeri se poslužuje bistra juha, kuhana svinjetina, hren, pire krumpir, sarma, pečeni svinjski krmenadli s krumpirom. Za desert su razne savijače i krofne. Posebno volim krofne s pekmezom, šećerom, svejedno!

Kad se svi raziđu domaćin vješa meso u pušnicu. Potom soli veće komade mesa koji idu na sušenje tek za nekoliko tjedana. Na kraju dana svi su mrtvi umorni i smrznuti!  Sljedeći  dan čisti se i sprema dvorište. Veliki je to posao za moga djeda i baku. Znam da im nije lako. No još uvijek ne odustaju od ovoga običaja. Tako je kod moga djeda i bake u Vrbovi.

Tin Horvatović