Noćni čitateljski susret u školskoj knjižnici

Noćno čitanje u knjižnici
U našoj je školskoj knjižnici 24. listopada 2014. održan noćni čitateljski susret. To je početak projekta Tulum s(l)ova koji je pokrenula školska knjižničarka iz Ivanca Draženka Stančić, Hrvatska mreža školskih knjižničara i Hrvatska udruga školskih knjižničara. Cilj je ovog projekta promoviranje čitanja iz užitka, čitanja temeljenom na slobodnom izboru čitatelja.

Središnja aktivnost noćnog susreta bila je ceremonijalno čitanje koje se odvijalo u romantičnoj atmosferi zamračene knjižnice uz svjetlost svijeća i baterijskih lampi. Sudjelovalo je jedanaest učenika osmih razreda i četiri nastavnika i stručnih suradnika. Svaki je sudionik pročitao odabrani prozni ulomak ili pjesmu. Popis djela za ceremonijalno čitanje bio je raznolik i zanimljiv: Galeb Jonathan Livingston Richarda Bacha, Sijač sreće Božidara Prosenjaka, Kod kuće je najgore Ephraima Kishona, Vanda Silvije Šesto, Mama Leone Miljenka Jergovića, Melem za dušu Jacka Canfielda. Tu su bile i pjesme Dragutina Tadijanovića, Josipa Pupačića, Miroslava Krleže, Renate Panić Jurjević, Jacquesa Préverta, Zvonimira Goloba, Ivana Gundulića i Delimira Rešickog.

Budući da u Tulumu s(l)ova sudjeluju mnoge osnovne i srednje škole diljem Hrvatske, jedna od zanimljivosti tijekom susreta bila je ostvarena virtualna komunikacija skypom s II. OŠ „Vrbovec“ i s OŠ Frana Krste Frankopana iz Osijeka. Osim čitanja i virtualnog razgovora sudionici noćnog čitateljskog susreta su se zabavili igrajući kviz Jeopardy, igru Pogodi tko sam te pjevajući karaoke. Susret je završio oko 22:30 sati.

Međutim, ovaj nesvakidašnji događaj samo je početak realizacije projekta jer sada slijede nove aktivnosti. Naime, kako bi se projekt ostvario u potpunosti, potrebno je najmanje triput održati javno čitanje u lokalnoj zajednici. Tako će učenici, sudionici ovoga projekta u sljedećoj godini odlaziti čitati u razne institucije, udruge i poduzeća.

2 Comments on “Noćni čitateljski susret u školskoj knjižnici”

  1. Lijepo druženje i novo iskustvo. Odličan projekt! Trebalo bi više ovakvih ideja i susreta provoditi u djelo.

Comments are closed.