Nagrada Hrvatskih voda za najbolji likovni rad

Moja ljubav prema Savi i slikanju

Mia s mamom

Svake godine početkom mjeseca srpnja održava se fišijada u Slavonskome Brodu. Ove je godine moj tata sa svojom ekipom kuhao fišpaprikaš i zato mu je cijela obitelj išla dati podršku.  U to isto vrijeme  održavao se na Savi projekt pod nazivom „Lijepa naša Sava“ gdje su Hrvatske vode imale svoj štand na kojem su predstavljene edukativne radionice pokretnoga laboratorija, likovne radionice i edukativni eko-kviz,  a sve radi  promicanja razine svijesti o važnosti zaštite voda kod najmlađih generacija. Osim toga bilo je tu još štandova s raznim rukotvorinama, sladoledom, brzom hranom, šećernom vatom i kokicama.

Animatori sa štanda Hrvatskih voda pozvali su moju sestru i mene na radionicu. Nismo se mogle odlučiti u što se uključiti. Ipak, izabrale smo likovnu radionicu. Tema nam je bila voda, vodeni svijeta. Vidjela sam i neke lijepe priče i prizore iz edukativne slikovnice s maskotom Hrvoja. I tako sam počela stvarati. Rekli su nam da će u osmom mjesecu izabrati pobjednički crtež.  Nisam se previše nadala, gotovo sam i zaboravila na to.

Nakon mjesec dana mamu  je nazvala jedna gospođa koja joj je rekla da u srijedu 7. rujna. 2016. dođemo u Osijek zato što je moj crtež jedan od tri najljepša.  Mojoj sreći  nije bilo kraja! Jedva sam dočekala taj dan. Neprestano sam razmišljala što ću dobiti za nagradu. Kada smo došle u Osijek, prvo smo u dječjem kazalištu pogledale jednu predstavu vezanu za očuvanje vode. Nakon predstave su  se dijelile nagrade. Rekli su nam da ne otvaramo nagradu dok ne dođemo kući.  Jedva sam čekala da dođem kući i da vidim što sam dobila. Nakon šetnje po Osijeku i  dva sata vožnje konačno smo došle kući. Brže-bolje sam se izula i otrčala u sobu otvoriti nagradu. Dočekale su me razne stvari: školski pribor, velika planinarska torba, majica, kapa, pribor za kemiju itd. Iznenadila sam se što sam dobila toliku nagradu za običan crtež jer do sad nikada ništa nisam dobila.

Mislim da ću i sljedeće godine sudjelovati u projektu  „Lijepa naša Sava“, pozvat ću i svoje prijatelje  jer važno  je promicati svijest o važnosti očuvanja voda, povratka rijeci Savi i iskorištavanja njezinih turističkih potencijala na temeljima održivosti.

Mia Jošić, 6. a