Ljubičice tete Anke

Ljubiteljica cvijeća

Teta Anka
Teta Anka

U našoj školi već trideset i pet  godina radi spremačica koju učenici znaju pod imenom teta Anka. Njezina  su posebna ljubav ljubičice i zato su naši prozori cvjetni.  Ispričala nam je da je cvijeće  zavoljela sasvim slučajno. Često  ga je dobivala na poklon i u njemu je pronalazila mir i zadovoljstvo. Najdraži joj je cvijet ruža iako u školi uzgaja ljubičice. 

Ljubičice tete Anke
Ljubičice tete Anke

Počela  ih je uzgajati prije tri ili četiri  godine zato što su joj prozori u hodniku bili bezlični.  Sve je počelo  s jednom ljubičicom, a danas ih ima preko  sedamdeset. Sama ih je razmnožavala i pažljivo njegovala.  Svakodnevno se o njima brine.  Otkida im uvele listove i cvjetove  da biljka ne crpi snagu.  Redovito ih zalijeva  i briše im listove od prašine kako bi biljka mogla disati.  Neke ljubičice i uginu. Zimi je hladno pa se smrznu, a ljeti ih zna sunce i vrućina spržiti.  Teta Anka ih i poklanja. Može ih dobiti tko god zaželi. Ali ne dobivate samo ljubičicu, nego i teta Ankinu ljubav i trud. Učenici znaju  biti  ponekad neoprezni  prema njima. Znaju ih srušiti s torbama te  pokidati im listove i cvjetove jer trče  hodnicima. Ljubičice  su najljepše u proljeće jer su tada u punome cvatu.

Lucija Španić, 6. b

One Comment on “Ljubičice tete Anke”

  1. Jako mi se sviđaju ljubičice tete Anke. Žao mi je što ja nemam tako lijepo cvijeće kod kuće. Tekst mi je zanimljiv, i sada puno bolje poznajem tetu Anku.

Comments are closed.