Ljetovanje u Starom Gradu na Hvaru

Ljetna pustolovina osnovaca

Zajednička fotografija iz odmarališta
Zajednička fotografija iz odmarališta

Napokon je došlo dugo očekivano ljeto. Nastava je završila, a praznici su počeli.  Tko sretniji od učenika! Ovomu smo se posebno veselile jer smo očekivale veliku ljetnu avanturu.

Napokon je došao dan putovanja. S nastavnicom Mirnom Matej-Švaganović i Renatom Majdandžić krenuli smo na put. Bili smo vrlo uzbuđeni, ali i zabrinut jer većini je to bilo prvo ljetovanje, i to bez roditelja. U autobusu su bila dva razreda djece: mješovita skupina učenika nižih i viših razreda. Putovali smo noću. Rano ujutro došli smo u Split gdje se ukrcali na  trajekt za Hvar. Na trajektu je bilo vruće i zabavno jer smo sjedili na palubi i gledali valove koji su se poigravali na povjetarcu. Ljeto je tek počelo i temperature su bile vrlo visoke.  Nakon dva sata vožnje trajektom došli smo na  odredište.  Na prvi pogled odmaralište je izgledalo staro i zapušteno, no bili smo umorni i iscrpljeni te nam to nije smetalo. Iz kuhinje je dopirao miris hrane.  S teškim koferima u rukama popeli smo se visokim stubama u sobu u kojoj su bila četiri kreveta. U prvi tren razočarenje jer je soba bila mala i uska. Htjeli smo nazvati roditelje, žaliti se i otići kući. No brzo smo se predomislili. Zanimalo nas je kako izgledaju ostale sobe. Znatiželja nas je odvela u mušku sobu u kojoj je bilo dvanaest kreveta koji su izgledali veličanstveno. Njihova soba bila je veća i ljepša od naše.

Dok smo razgledavali odmaralište, oglasilo se zvono za ručak. Hrana je bila ukusna. Poslije ručka nastavnici su objasnili pravila ponašanja. Nakon razgovora trebali smo se odmarati u svojim sobama,  no nitko nije. Time smo već prekršili jedno pravilo. Tko bi od uzbuđenja mogao spavati!. Slušali smo pjesme koje su budile čak i nastavnike. Kada smo sve razbudili, došlo je vrijeme za prvi posjet plaži koja je  bila udaljena od odmarališta dva kilometra, ali to nam nije predstavljalo problem. Uz smijeh i igru vrijeme je  brzo letjelo. Iako nam je bilo lijepo, očekivanja nam se nisu  u potpunosti ispunila. Plaža je bila mala i prljava, nije nam se svidjela. Vraćanje s plaže bilo je dugo i naporno, ali zato nas je u  odmaralištu  uvijek čekala ukusna večera. Poslije večere smo išli u grad  koji je prekrasan. Domaćini, ali mnogobrojni turisti  bili su opušteni i uvijek raspoloženi za šalu. Za one koji vole slatko u centru grada pravile su se najukusnije palačinke. Zavoljeli smo i koktele raznih okusa. Istraživanju grada nije bilo kraja. Zbog znatiželje smo se znali  izgubiti. Tako smo upoznali  i najmanji kutak grada. Navečer smo imali zabavne igre koje su nam pripremili animatori.

Jedan dan posjetili smo jednu od najljepših plaža u Hrvatskoj, Bol na Braču. Krenuli smo rano ujutro kako bismo stigli na trajekt i proveli više vremena na Bolu. Bilo je vruće, ali kad smo ušli u more, rashladili smo se. More je bilo čisto i toplo. Ronili smo, skakali i družili se. Atmosfera je bila odlična. To je bio dan koji ćemo pamtiti. Nakon devet provedenih dana u Starom Gradu vratili smo se kući tužni, ali ispunjeni dojmovima i lijepim sjećanjima. Zbog toga i sljedeće godine idemo. Ne možemo dočekati pakiranje i spremanje za putovanje!

                                                                                                                     Lucija Alerić  Iva Funarić