O povijesti školstva – izložba u Muzeju Brodskoga Posavlja

Nastavna sredstva i pomagala u privatnim školama Milosrdnih sestara svetog Križa

Zbirka školjki
Zbirka školjki

Novinarska radionica Svijeta bajki posjetila je Muzej Brodskoga Posavlja gdje smo vidjeli izložbu Nastavna sredstva i pomagala u privatnim školama Milosrdnih sestara sv. Križa. Družbu milosrdnih sestara sv. Križa  utemeljio je 1868. godine otac Teodozije Florentini, kapucin iz Švicarske, a prve sestre milosrdnice na prostore Hrvatske došle su u Đakovo na poziv biskupa Strossmayjera. Ova se  redovnička zajednica najviše bavila odgojno-obrazovnim i humanitarnim radom. Tako su osnivale škole za djevojke koje su u 19. stoljeću bile rijetke, zabavišta i obdaništa za manju djecu, njegovale bolesnike u bolnicama, skrbile o siromašnima.

Zanimljivo je da su prve milosrdne sestre došle u Brod na poziv doktora Dobroslava Brlića, brata supruga Ivane Brlić-Mažuranić Vatroslava Brlića, i to je poveznica ove izložbe s manifestacijom U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić.

Tako su u našem gradu osnovale Marijin dom zabavište i obdanište koje se nalazilo u zgradi današnjega Dječjeg vrtića “Trnoružica”. Saznali smo da je zabavište bilo “vrtić” za bogatiju djecu, a obdanište “vrtić” za siromašnu djecu. Na izložbi smo vidjeli različite predmete kojima su se služile milosrdne sestre u svome odgojno-obrazovnom radu s djecom i mladima: knjige za đake, pločice za pisanje, plakat za vjeronaučnu nastavu, zbirku minerala, globus, šivaći stroj, zbirku leptira i školjki.

Ova je izložba vrlo zanimljiva i poučna za učenike svih uzrasta, a i  za odrasle.

Nikolina Sudić i Lorena Marić