Hobiji naših učitelja

Od učiteljice fizike do dizajnerice nakita

ivoninnakit
Statement oglica – kretivni uradak nastavnice Ivone Ergotić

Naš novinarski zadatak bio je istražiti hobije naših učitelja.  Odmah nam je pala napamet učiteljica fizike  i astronomije Ivona Ergotić. Možemo ju opisati kao nasmiješenu, vedru  i maštovitu osobu. Njezin hobi nije povezan s fizikom ni astronomijom, ona slobodne sate provodi zabavljajući se izradom nakita. Izrađuje tzv.  statement ogrlice koje su uočljive, često predimenzionirane  i koje podižu svaku, pa i najobičniju odjevnu kombinaciju. Saznale smo da je oduvijek bila okružena perlicama koje su postale dio njezina života, a izrada nakita velika ljubav još od osnovne škole. Hobi ju u potpunosti ispunjava i veseli. Donosimo dio razgovora koje smo s njom vodile.

ivona-ergotic
Učiteljica Ivona u sredini

 

Od kakvoga materijala izrađujete ogrlice?
Za jednu ogrlicu potrebna je umjetna koža,perlice (staklene, plastične, drvene) i konac. Materijal pronalazim u tzv hobby trgovinama, ali puno toga naručujem s online stranica kao što su npr.e-bay ili aliexpress.

Najteže mi je nabaviti umjetnu kožu. Nije baš cijenom pristupačna, ali sam se snašla. Jedan salon namještaja rado mi poklanja uzorke umjetne kože koje im ne trebaju. U početku sam izrađivala ogrlice od glinamola koje sam ručno oslikavala, ali je potražnja za njima bila jako mala pa to više ne radim.

Mislite li nekada svoj hobi pretvoriti u veći posao?
Iskreno, nisam o tome razmišljala. Posao u školi obožavam, on me definira. Izrada ogrlica mi dođe kao svojevrsna antistresna terepija. U današnje vrijeme jako je teško hobi pretvoriti u posao.


Prodajete li svoj nakit?

Tu i tamo prodam koju ogrlicu, ali većinom ih poklanjam prijateljicama. Sve je teže danas pronaći kupca koji cijeni ručno izrađen unikatni nakit.

Jeste li sami u izradi ili vam netko pomaže?
Ogrlice izrađujem sama. Ako koja prijateljica ili  kupac  poželi ogrlicu, jedini način na koji mi pomogne je da mi definira boje u kombinaciju, sve ostalo je na meni.

Treba li vam poseban alat za to?
Nikakav poseban alat nije potreban. Većinu svatko ima u kućanstvu – tanka igla, kliješta, bušač kože i naravno puno kreativnosti i volje.

Jeste li se ikada ozlijedili pri radu?
Često se znam posjeći skalpelom ili ubosti iglom, ali to su sve sitne ozljede.

Koliko vam je potrebno za izradu jedne ogrlice?
Ovisi o veličini ogrlice i o inspiraciji. Ponekad napravim ogrlicu do pola i zapnem, a kada se to dogodi, počinjem ispočetka. Nekada je dovoljno samo pet dana, a nekada, ako mi posao i raspored otežaju, i do nekoliko tjedana.

Volite li svoj hobi?
Svoj hobi obožavam. Često mi ljudi kažu kako uopće ne mogu povezati mene, učiteljicu fizike i  osobu koja izrađuje nakit. Mislim da je većina učitelja kreativna i da je to ono što nas definira kao učitelje.

Razgovor vodile: Marija Oroz Veselinović i Ena Majić