Elektroničko nasilje – anketa

Djeca na facebooku
Kako bismo spriječili elektroničko nasilje trebamo paziti koga dodajemo za online prijatelje. Elektroničko nasilje često stvara psihičke posljedice. Ponekad nasilje na internetu može prerasti u nešto veće, npr. fizičko nasilje. Željeli smo doznati koliko je u našoj školi prisutno elektroničko zlostavljanje i zato smo proveli anketu.

Grafikon
U anketi je sudjelovalo 260 učenika.  73 učenika je  priznalo da su doživjeli neku neugodnost na internetu – uvredu, prijetnju, neistinu.

Grafikon

Također, vrlo je malo onih koji su priznali da su bili nasilnici. Prema anketi samo su  52 učenika uputila  nekome prijetnju, uvredu ili neistinu. Premda je nasilje na internetu sveprisutno i premda svakodnevno slušamo učeničke pritužbe na to, ankete su pokazale suprotno.

Pitamo se jesu li njihovi odgovori bili iskreni?  Sigurno je strah od odbacivanja ili ismijavanja vršnjaka razlog neiskrenosti Također, može biti da netko ne doživljava nasilje na internetu kao stvarni problem. Ipak, svatko bi trebao biti iskreniji prema sebi i drugima. Vrijeđanje i komentiranje najrašireniji je oblik nasilja. Svatko se skriva iza svog lažnog imena dijeleći ružne komentare. Za razliku od virtualnog svijeta, u stvarnom životu možda i nisu tako hrabri i samouvjereni.

Anketu obradile Sandra Bohm i Morea Abrić