Dodijeljeno priznanje i nagrada najboljem digitalnom listu

Dani ponosa i slave Maloga Gorana

Glavna urednica Lara Žuljević prima priznanje od novinarke Jutarnjeg lista Lane Mindoljević

Novinarka Lana Mindoljević i fotograf Danijel Soldo  iz Jutarnjeg lista došli su nam u školu 10. prosinca 2019.  kako bi nam dodijelili nagradu za najbolji digitalni školski  list  u Hrvatskoj.  Naime, na natječaju Jutarnjeg lista naš Mali Goran osvojio je prvo mjesto u kategoriji digitalnih školskih listova osnovnih škola. Dolazak  novinarke i fotografa iskoristili smo za razgovor i učenje kako bi članovi novinarske družine saznali od pravih profesionalaca neke tajne i zanimljivosti novinarskoga poziva.

Posao iz snova

Novinarka Lana Mindoljević već je15 godina u novinarstvu.  Oduvijek je znala da će biti novinarka, a u osnovnoj i srednjoj školi također je pisala za školske listove. Počela je raditi u gradskoj rubrici Jutarnjeg lista na trećoj godini studija novinarstva. U svojim je početcima bilježila i istraživala tipične gradske zanimljivosti poput cijena na placu, oštećenja na cestama, broja beba u rodilištima…Danas je je urednica mjesečnog priloga o putovanjima te je u uredništvu nedjeljnog JL.

Za svoj posao kaže da je predivan, posao iz snova jer nikad ne znaš na koja će te  sve mjesta odvesti i koje ćeš sve ljude upoznati.  Najdalje, najegzotičnije i najzanimljivije  mjesto na kojemu je bila na novinarskom zadatku je Kina.  Na pitanje kako pronalazi  teme  rekla nam da ima dva osnovna načina pronalaženja zanimljivih priča. Prvi je ciljani, kada se smisli neka tema koja se onda istražuje,  drugi način kada se spotaknemo na zanimljivu priču. To je kada na primjer sjediš na kavi s prijateljima i čuješ neku zanimljivost. Ako je priča zanimljiva tebi kao osobi, onda će je isto tako netko sa znatiželjom pročitati. Zapravo, dobre priče su svuda oko nas. Savjetovala je mladim novinarima da što više čitaju jer se i čitajući uči pisati, obogaćuje rječnik i uče gramatičke zakonitosti što je također važno za jednog novinara.

Kako napraviti dobru fotografiju

Najslabija točka našega lista su fotografije koje su važne kako bismo dodatno dočarali temu ili događaj o kojemu pišemo. Obično se novinar koji piše članak o određenoj temi  treba pobrinuti i za fotografije. To često završi lošom kvalitetom fotografija koje znaju biti mutne ili svijetle, namještene. U stvari,  svi smo fotografi jer svako ima mobilni telefon   Zato smo s velikom pozornošću  poslušali  fotografa Danijela Soldu.

Iznenadili smo se kad smo saznali da živi i radi u Slavonskom Brodu, a vrlo je često  na fotografskom zadatku u obližnjim državama-Mađarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini. Za Jutarnji list radi 20 godina, a ima i svoj fotografski obrt. Dao nam je nekoliko dragocjenih savjeta koje ćemo nastojati primijeniti u svome budućem radu. Predložio nam je da svakako zadužimo pojedinog novinara koji ima žicu samo za snimanje koje bi trebalo biti, na primjer tijekom, a ne poslije razgovora. Tako će fotografije biti spontanije i prirodnije.  Zatim da se za vrijeme snimanja mobitelom trebamo što više približiti objektu snimanja jer ćemo tako dobiti kvalitetnije fotografije.  Zanimalo nas je i kako snimiti neki objekt u pokretu, a da fotografija ne bude mutna. Saznali smo da je taj problem nastaje kada nema dovoljno svjetla u zatvorenom prostoru. Savjetovao je da za  snimanje nastojimo koristiti najkvalitetniji  mobilni telefon, što je najčešće i najskuplji.

Malo po malo i naš susret u školskoj knjižnici brzo je prošao. Bilo nam je zanimljivo, a istodobno smo i puno naučili. Nadamo se da ćemo se vidjeti i sljedeće godine jer se namjeravamo javiti opet na natječaj Jutarnjeg lista.

Ana Milušić i Veronika Sudić
Fotografije Danijel Soldo