4. Dani medijske pismenosti u našoj školi

U našoj su  školi 28. i 29. travnja povodom 4. Dana medijske pismenosti održane radionice za učenike osmih i šestih razreda.

Učenici su  osmih razreda u skupinama analizirali i vrednovali dva različita oblika medijskih poruka: člank/tekst na  web stranicama i videoreklamu.   Prvo su analizirali dva teksta koja govore o klađenju iz različitih perspektiva. Pri analizi ovih tekstova služili su se zadanim pitanjima o autoru i pošiljatelju poruke, sadržaju i ciljevima medijskih poruka, o načinu na  koji nas pošiljatelj poruke želi uvjeriti u svoje stavove. U drugom dijelu radionice analizirali su videoreklame za čiju analizu su im također poslužila pitanja o autorstvu, načinima uvjeravanja.

Također su analizirali kako su upotrijebljena filmska izražajna sredstva. Na kraju radionice učenici su dobili projektni zadatak da u skupini, paru ili pojedinačno osmisle i izrade vidoreklamu na određenu temu (nasilje među vršnjacima, moja škola, prijateljstvo, sigurnost na internetu), a tijekom rada trebali su proći cijeli put u procesu njezina nastanka,  od izrade sinopsisa do snimanja i montiranja.

Kako se pravilno, odnosno pristojno ponašati na internetu bila je tema radionice za učenike šestih razreda. Učenici su prvo pogledali videolekciju koja govori o pravilima ponašanja na internetu, a nakon toga govorilo se o njihovim iskustvima s komentiranjem na društvenim mrežama. Jesu li ikad objavili ili primili  neprimjeren i uvredljiv komentar, kako su se zbog toga osjećali, jesu li npr. ikad objavili fotografije svojih prijatelja i poznanika bez njihova znanja, kakvi bi trebali biti komentari… bila su neka od raspravljenih pitanja.

Ovo je bio i uvod u sljedeću aktivnost u kojoj su nakon čitanja članka o različitim ponašanjima djece na internetu trebali napisati svoj konstruktivni komentar.  Kakav je to konstruktivan komentar?  To je komentar kojemu  se ne moramo slagati s iznesenim mišljenjem autora, ali zato svoje mišljenje trebamo potkrijepiti argumentima koji su dobro obrazloženi na pristojan način.

Ove radionice bile su nam veoma korisne jer ćemo sigurno ubuduće više promišljati o medijskim porukama s kojima se susrećemo, ali i medijskim porukama koje sami stvaramo.   

Maja Zirdum